Yetenek Sınavı Nedir? Hangi Bölümler Yetenek Sınavıyla Öğrenci Alır?
Güzel Sanatlar Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve Mimarlı Fakültesinin bünyesinde bulanan bölümlere öğrenci almak için düzenlediği sınavdır. Bu Sınava Katılarak Girilebilecek Bölümler; Grafik Tasarım, İç Mimarlık, Animasyon, Grafik Tasarım, Resim, Resim Öğretmenliği, Heykel, Resterasyon, Çini, Cam, Seramik, Sahne ve Kostüm Tasarım, Moda Tasarım, Tekstil Tasarım, Aksesuar Tasarım, Endüstriyel Tasarım, Görsel İletişim, illüstrasyon Bölümleridir.
Yetenek Sınavına Girmek İçin YGS ‘den Kaç Puan Almak Gerekir?
Yetenek Sınavına girmeye hak kazanmak için ÖSYM’nin Yaptığı YGS sıavından barajı geçmeniz yeterlidir. Fakat bu puanlar her sene değişiklik gösterip daha fazla yada daha az olabilir. Her Üniversite bölümlerinin yetenek sınavları için gereken puanları kendi sitelerinde duyurmaktadır. Bu puanlar bölümler arasında deyişiklikte göstere bilir. kesin bir bilgi için kazanmak istediğiniz üniversitenin internet sitesinden bu puanları öğrenebilirsiniz.
Güzel Sanatlar Yetenek Sınavı Nasıl Yapılır?
Yetenek Sınavları genellikle 2 yada 3 aşamalı olur bunlar 1. aşama desen 2. aşama imgesel 3. aşama ise mülakat olabilir.
DESEN SINAVI
Öğrencinin ölçme görme ve karayıp kağıda oranlı bir şekilde aktarmasının sınandığı bir sınavdır. Öğrenciye canlı model veya natürmord bu aşamada sorulur. Desen sınavı aynı zaman da eleme sınavıdır. Öğrencilerin büyük çoğunluğu bu sınavda elenir.
İMGESEL SINAVI
Öğrencinin bu aşamada yaratıcılığı düşündüğünü kağıda aktarabilmesi verilen konuyu doğru anlayıp, artistik çizgi ve profesyonellikle kağıda aktarıp aktaramadığı sınanmaktadır genellikle öğrenciye bir hikaye, Kavramlar ve objeler verilerek imgesel çizmesi istenir her okulun imgesel aşaması bir birinden farklı olabilir. Öğrencinin en dikkatli olması gerektiği sınav budur. Bu aşamada öğrencinin gittiği kursta aldığı bilgileri uygulaması okula girmesinde büyük rol oynar.
MÜLAKAT
Mülakat aşamasında öğrencinin genel kültür, düşünce yapısı ve daha önceden çizdiği resimler hocalar tarafından kontürol edilir. Bu hususlara göre öğrenciye puan verilir. Her bölümün mülakat sınavı olmaya bilir. fakat her bölümün ve her öğrencinin girdiği mülakat soruları birbirinden farklı olup girdiği bölümü ne kadar tanıdığı ve ilgili olduğu sözlü olarak yapılan sorularla konturol edilir.